søndag den 10. juni 2007

iTunes Plus

Som de fleste nørder ved og nogle ikke computer nørder ved, så har Steve Jobs, Apples chef, fået lavet en del musik DRM frit på iTunes. Der er tale om musik fra EMI og en masse mindre pladeselskaber, men mere er forhåbentlig på vej.

Det nye DRM frie musik leveres som "iTunes Plus", hvor numre koster 10 kr. i stedet for de normale 8 kr. og typiske albums er steget fra 80 kr til 88 kr. Dette skulle være for at kompensere for de penge som musikbranchen taber ved at man nu (nemmere) kan piratkopiere musikken fra iTunes. Men til gengæld er bitraten steget fra 128 Kbit til 256 Kbit, hvilket burde give bedre musikkvalitet.

Nokia N95 er i stand til at afspille filer i AAC formatet, som er det som iTunes gemmer alt sin musik i - også det du køber fra nettet. Der har dog været et "men", nemlig at man ikke kan afspille DRM beskyttet musik på N95 (eller nogen som helst andre ikke-Apple produkter). Derfor var det jo glædeligt at høre at der nu kom DRM frit AAC filer hos Apple. Desværre er der et "men" mere. I hvert fald af hvad jeg har oplevet!

De nye DRM frie AAC filer kan IKKE afspilles på en N95. Fejlen skyldes måske nogle ekstra informationer om køberen af musikken. Der bliver nemlig lagt ekstra information i hver musik-fil du downloader fra iTunes om hvem der har købt lige denne fil. Stor var skuffelsen .. men det har dog heldigvis aftaget sig lidt.

Måden man får de nye iTunes Plus filer til at virke på N95 er ved at du inde i iTunes højreklikker på et (eller flere) af de musiknumre der er i DRM frit format og vælger "Konverter til AAC" (frit oversat fra min engelske iTunes). Dette producere nogle filer som lægger sig det samme sted på harddisken som original filerne, men har tilføjet et 1-tal i enden af navnet. Disse nye filer er kompatible med N95.

Det er selvfølgelig stadig lidt skuffende at det ikke virker 100% med det DRM-frie iTunes musik, men jeg er glad for at man har fjernet DRM som er skyld i MANGE problemer og kun i begrænset omfang forhindre piratkopiering.

Om det er N95 som har en fejl i at de ikke kan afspille de nye iTunes Plus filer eller om det er Apple som har lavet for meget om i AAC formatet, ved jeg ikke. Måske bliver det bedre i en fremtidig softwareopdatering til N95. Man kan kun håbe.

Ingen kommentarer: